De ideale studentenkamer voor de nieuwe student in huis

Bij de start van elk schooljaar worden studieboeken dikker, leerstof ruimer en voor je het weet is die schattige baby in recordtempo uitgegroeid tot een heuse student(e). De ouders beslissen dan wellicht de omstandigheden te optimaliseren. Dat betekent: handen uit de mouwen en een studeerkamer inrichten.
Al gauw rijzen de eerste praktische vragen. De wieg zal wel al even verdwenen zijn, maar neem je bij de overgang naar het middelbaar meteen ook afscheid van die meisjes- of jongenskamer? Moet een stuk slaapkamer eraan geloven? Kun je concentratie en studie-ijver in de hand werken door de inrichting, en wat met licht, lucht en akoestiek? De juiste meubels – een tafel, stoel en kast – zijn vanzelfsprekend essentieel, maar waar zet je die? In eerste instantie is dus de locatie van belang.

Gyprocwanden

Gaat het om een herinrichtingsproject, worden kamers eventueel samengevoegd, maak je ruimtes groter of kleiner? Zodra een structurele aanpassing zich aandient, komt gyproc in zicht als relatief eenvoudige optie. Gipsplaten plaatsen is evenwel vakwerk: laat het uitvoeren door vakmensen. De Verbouwgroep installeert gyproc volgens de regels van de kunst. Er zijn heel wat opties, zowel wat muren als plafonds betreft, waarover je hier alles kunt lezen.

Goede isolatie ...

Niet onbelangrijk en het best ook tijdig te overwegen: isolatie. Los van het energieverlies en de winst op je energiefactuur kan een niet goed geïsoleerde zolderkamer in de winter, en nog eens in de zomer, tot onaangename vaststellingen leiden. Studeren betekent doorgaans langere tijd stilzitten en afkoelen, terwijl ons lichaam optimaal presteert bij een gemiddelde kamertemperatuur van 21 graden. Een uitstekend geïsoleerde studentenkamer is dus zeker geen overbodige luxe. De Verbouwgroep biedt een aantal oplossingen aan.

... maar ook ventilatie

Hersenen vragen behalve een goede temperatuur ook zuurstof, frisse lucht en niet te veel CO2. Als het voorbije anderhalf jaar ons iets bijgeleerd heeft, laat het dan het belang van goede ventilatie zijn. De luchtkwaliteit hangt niet af van een aircosysteem tot 100 decibel, integendeel: soms volstaat het om het raam even open te zetten, maar dan moet dat natuurlijk kunnen. Eventueel vraagt de nieuwe studeerkamer op zolder extra daglicht en een goede binnendeur is bij de verdeling van één ruimte in twee kamers nooit een slecht idee.

Is je student een luid-opzeggende-leerstof-herhalende persoon, of is er net nood aan absolute stilte om zich te concentreren? Dan moet het raam van daarnet vlot en goed dicht kunnen als de buurman beslist het gras af te rijden. De invloed van straatlawaai beperken door een goed raam, het is geen fabeltje. Ramen of deuren op maat in pvc of aluminium, de Verbouwgroep installeert ze volgens de regels van de kunst.

Renovatieproject thuis, op kot, totaal of in detail?

Neem contact op met de Verbouwgroep via +32 3 376 33 46, info@deverbouwgroep of via het formulier.